PUTOVANJE.NET

Letovanje

Šta videti u Budimpešti, Bratislavi i Pragu: Top 3 preporuke za svaki grad

Teško je izdvojiti (samo) tri mesta koja vredi obići u Budimpešti, Bratislavi i Pragu.

Šta videti u Budimpešti, Bratislavi i Pragu: Top 3 preporuke za svaki grad
22 Mart 2023
Evropa
24
0
0

Top 3 preporuke za svaki grad


Svaki grad priča svoju priču, nosi breme svoje istorije i spomenike prošlosti koje ga i danas krase. Nemojte zaboraviti da istražujete, jer iako preporučujemo po tri najpoznatije atrakcije, svaki grad krije svoje tajne koje zahtevaju da se malo potrudite kako biste u potpunosti uživali u svakom putovanju.


Šta videti u Budimpešti

Budimpešta je grad koji obiluje kulturno – istorijskim atrakcijama i mesto u koje ćete se zaljubiti. Zato je veoma teško izdvojiti tri mesta koje treba posetiti, jer ih svakako ima mnogo više. Čuveni Budimski zamak, Ribarski bastion, Trg heroja, zgrada Parlamenta, samo su neke od znamenitosti koje pričaju metropolsku priču ovog grada. Ipak, izdvajamo:


♦ Ribarski bastion, smešten u neposrednoj blizini Budimskog dvorca, predstavlja jedan od najpoznatijih spomenika ovog grada. Bastion je dobio ime po ribarskom gradu koji se nalazio ispod utvrđenja, a po potrebi su kulu branili ribari koji su ovde živeli. Danas, sa ovog mesta pruža se neverovatan pogled na Peštu koji se pruža sa svake od sedam kula ovog utvrđenja.


♦ Statue na obali Dunava u Budimpešti: Ljubitelji popularne umetnosti uživaće u šetnji duž Dunavskog keja koji se proteže od mosta Eržebet (most kraljice Elizabete) do Lančanog mosta. Čitavom dužinom keja, na samo nekoliko minuta hoda od zgrade mađarskog parlamenta nalazi se čitav niz spomenika. Među njima se ističe spomenik pod nazivom „Cipele na obali Dunava“, posvećen Jevrejima koje je pogubila mađarska nacistička partija tokom Drugog svetskog rata. Cipele na obali Dunava prikazuju cipele od livenog gvožđa u različitim stilovima i veličinama koje predstavljaju hiljade Jevreja koji su izgubili svoj život tokom rata. Simbolika je da su cipele bile vredna roba tokom rata, pa su žrtve bile primorane da ih skinu pre nego što su streljane i bačene u Dunav.


♦ Bazilika Svetog Stefana u Pešti je najveća crkva u Budimpešti. Nalazi se na samo nekoliko minuta hoda od Mađarske državne opere i dom je mumificirane ruke Stefana I – prvog mađarskog kralja. Smatra se najsvetijom katoličkom crkvom u zemlji.


Ne zaboravite: Vreme koje izdvojite za putovanje u Budimpeštu iskoristite i da se opustite u nekoj od mnogobrojnih banja koje se nalaze u gradu i okolini.


Šta videti u Bratislavi

Kada želite na trenutak da pobegnete od gradske gužve Budimpešte i Praga, tačno na pola puta između ova dva grada, nalazi se Bratislava koja to pruža. U, pomalo potcenjenoj, prestonici Slovačke, nalazi se veliki broj atrakcija koje svojom pojavom ostavljaju neizbrisiv trag u sećanju.


Stari grad Bratislave i ujedno njen istorijski centar, mesto je na kome su smešteni mnogi istorijski spomenici i centralne institucije Bratislave. U zapadnom delu Starog grada se nalazi spomenik Slavinu i Horski park, dok se u istočnom delu nalazi njegov istorijski i administrativni centar. Značajne zgrade i prostori uključuju palatu Grasalkovič, crkvu Trojice, gradsku većnicu u Bratislavi, crkvu Sv. Martina, Mihajlovu kapiju, Slovačko narodno pozorište, Zohovu ulica iz 14. veka, Rolandovu fontanu i druge. Stari grad i gradski trg su zapravo mesto odakle treba početi istraživanje grada. A kada se umorite od lutanja, unutar Starog grada, naći ćete mnogo modernih kafića sa zanimljivim i šik enterijerima – obavezno napravite predah uz ručak ili kafu.


Bratislavski zamak je jedna od najpoznatijih atrakcija u gradu koja se može videti iz svih njegovih delova. Smešten na uzvišenju nedaleko od centra grada, a zamak gleda na grad i Dunav. Tek kada je Bratislava postala deo mađarske države, u 11. veku je podignuta kamena palata i crkva Svetog Spasa. U 15. veku, u vreme vladavine Žigmunda Luksemburškog, izgrađen je zamak u gotičkom stilu kao antihusitska tvrđava. To je period koji je poznat i po gradnji tzv. Žigmundove kapije koja se nalazi na istoku, i utvrđenja debljine čak 7 metara na zapadnoj strani zamka. Kao i mnogi, i ovaj zamak krije svoju tajnu o zabranjenoj ljubavi.

Zašto je ne biste istražili?

Ljubitelji urbanog stila života obavezno treba da posete Eurovea Waterfront. Ovo mesto je kombinacija šetališta, tržnog centra, rive i pozorišnog trga. U naselju, koje je preraslo u moderan centar Bratislave, nalazi se i nova zgrada Slovačkog narodnog pozorišta, obložena belim travertinom, i tržni centar Eurovea. Ovde ćete naći ne samo moderne brendove, već i kafiće i restorane smeštene na obali Dunava koje pružaju neverovatan pogled na Bratislavski zamak.


Šta videti u Pragu

Zaštitni znak Praga je svakako Karlov most, most koji pruža veličanstven pogled na obe obale reke Vltave. Danju, most je turistička atrakcija, na kojoj se nalaze mnogi prodavci, trgovci, umetnici i muzičari. Noću, Karlov most ima manje posetilaca, ali su i pogledi koji se pružaju još spektakularniji. Širok gotovo 10 metara i dugačak 516 metara, Karlov most se temelji na 16 lukova. Na mostu se nalazi 30 baroknih statua svetaca, uglavnom napravljenih od peščanih materijala. Većina statua koje se danas nalaze na mostu su replike, jer je neke od originala odnela reka ili su jako oštećeni usled vremenskih uslova. Originalne statue se sada nalaze u lapidarijumu u Narodnom muzeju.


Druga preporuka za obilazak dok ste u Pragu jeste čuveni Praški zamak. Ovaj zamak je star više od hiljadu godina a zbog svog doprinosa kulturno – istorijskom razvoju smešten je na Unesco-vu listu svetske baštine. Različiti stilovi gradnje na zamku, od romaničkih zgrada iz 10. veka do gotičkih građevina iz 14. veka, tokom godina su bile predmet restauracije i renoviranja, ali su i dalje zadržale svoj prvobitni izgled.


Ako ste ljubitelj legendi, onda je Golden Lane, kaldrmom popločana ulica unutar Praškog dvorca, idealna za istraživanje legendi i avanturu u Pragu. Ime Golden Lane potiče iz priča alhemičara koji su tamo boravili za vreme vladavine Rudolfa II. Legenda Praškog zamka kaže da su alhemičari pokušavali da naprave eliksir mladosti i da pretvore obične metale u zlato. Zanimljivo je da je u 19. veku u kući smeštenoj baš u ovoj ulici živeo doktor filozofije Uhle, koji je imao zbirku knjiga o magiji. Nakon preduzimanja tajnih eksperimenata u njegovoj laboratoriji, dogodila se grmljavina. Uhle je pronađen mrtav sa žutim grumenom u ruci zakoji je kasnije utvrđeno da je bilo zlato.


Čuveni Astronomski sat u Pragu koristi prikaze simbola i namenjen je za praćenje mesečeveih mena i ravnodnevice. Pored toga, on sadrži i simbole kao što su: torba za novac koja predstavlja pohlepu, figura koja se gleda u ogledalu koja predstavlja sujetu i kostur koji prikazuje smrt. Svaki sat pokazuje vizualizaciju vremena za razliku od bilo čega drugog na svetu.


Ipak, to nije sve. Prag nudi obilje mogućnosti za upoznavanje sa lokalnom kulturom, tradicijom i bogatom kulturom. Na Vama je da se prepustite i uživate u pričama i legendama koje ovaj magični, zlatni grad, Prag priča.

putovanje bratislavaputovanje budimpeštaputovanje prag

Pročitajte slične blogove


Komentari (0)

Napišite komentar

Putovanje

25.09.
2 noći
Falcon
169€
129€
05.10.
2 noći
4you
169€
149€
06.10.
7 noći
Eta
639€
579€
06.10.
7 noći
Felix
639€
579€
10.10.
4 noći
4you
189€
159€
11.10.
5 noći
4you
790€
650€
13.10.
bez noći
4you
59€
39€
18.10.
3 noći
4you
169€
139€
18.10.
3 noći
Eta
179€
149€
18.10.
3 noći
Felix
179€
149€
18.10.
3 noći
Felix
169€
159€
18.10.
3 noći
Eta
169€
159€
20.10.
3 noći
4you
750€
650€
08.11.
3 noći
Falcon
189€
159€
08.11.
3 noći
Eta
189€
159€
08.11.
3 noći
Felix
189€
159€
08.11.
3 noći
Falcon
189€
159€
08.11.
3 noći
Falcon
209€
179€
08.11.
3 noći
Felix
169€
159€
08.11.
3 noći
4you
189€
159€
08.11.
3 noći
Eta
169€
159€
09.11.
3 noći
Falcon
169€
139€
29.12.
3 noći
Falcon
199€
169€

Kako Vam možemo pomoći?