PUTOVANJE.NET

Letovanje

Dolazite na Bali prvi put? Ovo je sve što treba da znate!

Bali je ostrvo bogate kulture, prelepih pejzaža i neverovatnih plaža, zbog čega je godinama jedna najpopularnijih turističkih destinacija u Indoneziji.

Dolazite na Bali prvi put? Ovo je sve što treba da znate!
27 Mart 2023
Azija
66
0
1

Ostrvo je postalo poznato po svojim prekrasnim plažama, tirkiznom moru i zapanjujućim zalascima sunca. Međutim to nije sve. Ovde ćete moći da vidite neverovatne pejzaže, kao što su prelepe piramide pirinčanih polja i brdovita područja sa kojih se pruža spektakularan pogled.


Najbolje vreme za posetu Baliju je tokom suve sezone, koja traje od aprila do oktobra. Ako ste planirali da iskoristite povoljnu klimi i otputujete tamo, evo nekoliko saveta za bolje snalaženje po ostrvu. O mogućnostima smeštaja i atrakcijama koje se nalaze u blizini, možete se informisati na ovom linku.


Pre nego što krenete na Bali

Viza i pasoš: pored važećeg pasoša (koji mora da važi najmanje 6 meseci) potrebna vam je i viza. Ovu vizu ćete dobiti besplatno po dolasku na sledeće međunarodne aerodrome; Džakarta, Bali, Medan i Surabaja. Na Baliju možete ostati do 30 dana. Napomena: dani dolaska i odlaska se računaju i ova besplatna viza se ne može produžiti. Dakle, ako želite da ostanete duže od 30 dana (a verujte nam, to se dešava s razlogom), onda morate da sredite vizu pre polaska i da se uverite da imate povratnu kartu, jer je i to obavezno.


Novac: valuta na Baliju je rupija. Budući da banke nisu svuda i da kurs može jako da varira, korisno je zameniti novac na aerodromu. Uverite se da imate dovoljno novca sa sobom kada putujete u udaljeno područje. U većim mestima i rizortima biće vam omogućeno da koristite platne kartice, ali ukoliko posećujete manja lokalna mesta, potrebno je da imate nešto lokalne valute sa sobom.


Vakcinacije: protiv hepatitisa A i DTP se preporučuju kada idete u Indoneziju na odmor. Na sreću, u mnogim oblastima ne morate da uzimate tablete protiv malarije; takvi su Bali i istočna i zapadna Java, oni su uglavnom bez malarije. Proverite mapu područja malarije. Spremite se za tako što ćete poneti sredstvo protiv komaraca koji sadrži DEET. Ispratite i trenutne zakone što se tiče COVID-a.

Bali Kultura Spomenici

Da li je Bali pogodno mesto za putovanja sa decom?

Bali je odlično mesto za one koji putuju sa decom, u to ne sumnjajte. Saznajte šta možete da radite i koje dečije aktivnosti postoje ako putujete sa mališanima. Bali može biti dobra destinacija za porodice sa decom, ali kao i na svakoj destinaciji, važno je da roditelji dobro razmisle šta će biti najbolje za njihovu porodicu.


Ovde se nalazi puno atrakcija kao što su plaže sa toplom vodom, vodeni parkovi, tematski parkovi, delfinarijumi, životinjski parkovi i razne druge aktivnosti.


No pre svega, roditelji bi trebalo da se upoznaju sa kulturom i običajima Balija, kako bi pripremili svoju decu i izbegli neprijatnosti. Ključ dobrog provoda sa decom na dalekim destinacijama su pažljivo planiranje i mnoštvo informacija. Zbog toga vas savetujemo da se prilikom rezervacije aranžmana dobro raspitate kod pouzdanih turističkih agenata. Samo tako Bali može biti izvanredno iskustvo u kome će uživati cela porodica.


Da li da ponesete kofer ili ranac?

Da li volite da putujete naokolo, da istražujete i putujete od mesta do mesta? Onda vam savetujemo da ponesete ranac. Često je teško rukovati vašim stvarima u koferima i postoje slučajevi kada je to veoma nepraktično, a može i da krene po zlu. Ako se odlučite za rančeve, imaćete manje stvari i odeće, ali ćete se brzo uveriti da vam to ovde i nije potrebno.


Sa druge strane, ako planirate luksuzni odmor na plaži i ostajanje u odmaralištu, onda vam ranac nije potreban i kofer je praktično rešenje. Sve zavisi od toga kakav ste odmor isplanirali i kakve su vaše navike u putovanjima.

Bali Surferski Raj


Saveti za pakovanje za Bali

Na Baliju uživate u tropskoj klimi, a vlažnost na nekim mestima može biti visoka. Nekoliko praktičnih saveta za pakovanje:
1. Spakujte što više lagane i pamučne odeće.
2. Ponesite sa sobom dugu suknju i ešarpu za slučaj kada posetite jedan od mnogih hramova.
3. Nikako bez šešira! Sunce je divno, ali niko ne želi sunčanicu.
4. Sredstvo protiv komaraca je obavezno.
5. Ako planirate da idete na Bali od decembra, onda je tanka kišna jakna korisna.
Bali – surferski raj
Mi ovde nemamo kulturu surfovanja na talasima (čudno, zar ne?), ali kako da znate da niste rođeni za ovaj sport ako niste nikada probali da stanete na dasku. Za sve mlade, željne avanture, koji bi da se oprobaju u „jahanju talasa“, evo plaža na kojima možete to sa uživanjem da isprobate.

Evo nekoliko destinacija koje se obavezno posećuju i šta još tamo možete da vidite i iskusite.


Plaža Dreamland – ime govori sve. Plaža Dreamland je prelepa plaža sa belim peskom dužine 100 metara i naslonjena na strmu belu kamenu liticu sa koje se pruža prelep pogled na Indijski okean. Ova plaža je veoma atraktivna za turiste, uključujući i surfere, sa elegantnim, mirnim i spektakularnim pogledom na zalazak sunca koji stvaraju romantičnu nijansu koja je čini jednim od mesta koje turisti posećuju svaki dan.


Ubud – centralni grad Balija, ima malo toga da ponudi ljubiteljima plaže. Međutim, postoji mnogo plaža kojima se može pristupiti na jednodnevnom izletu dok boravite u Ubudu. Plaže u blizini Ubuda su poznate po surfovanju, ronjenju i noćnom životu. Međutim, odavde možete da vidite pirinčane terase i mnoga druga kulturna dobra.


Canggu – poznata je po svojim grebenima, prelepom horizontu za morske pejzaže i zalaske sunca, i naravno po raznim morskim plodovima duž ove plaže sa crnim peskom.
Tanah Lot - samo da napravite tu jednu prelepu sliku
Nusa Lembongan, 30 min čamcem – izvanredna za surfovanje i drue atraktivne akivnosti


Šta treba izbegavati?

Vodu iz česme. Kupite vodu u flašama i proverite da li je poklopac neotvoren.
Da mazite pse, posebno kada izgledaju tako slatko. Bilo je izveštaja o besnilu i ugrizima – ne treba vam to.
Kuta. Ako ne volite masovni turizam, izbegavajte prometnu Kutu.


Kako da prođete jeftinije na Baliju?

Korisna stvar je da imate svog „vozača“. Ovo je savet ako sigurno možete uštedeti novac ako želite da vidite celo ostrvo. Naučite nekoliko reči balijski i dogovorite se sa svojim taksistom. Ako to uradite kako treba, voziće vas naokolo po fiksnoj ceni. Koristite svoju staru dobru intuiciju, ali obratite pažnju da vas on ne vodi u razne prodavnice ili turistička mesta od kojih bi mogli da dobiju proviziju.


Kupovina u lokalnim prodavnicama je igra između turista i prodavca, i znajte da uvek možete da se cenkate.


Možda je najbolje rešenje za istraživanje ostrva da iznajmite skuter i lako putujete od mesta do mesta. Ne zaboravite da uvek nosite kacigu!

Kao što vidite „ostrvo bogova“ može da ponudi ponešto za svakoga, od avanturista koji žele da isprobaju surfovanje i planinarenje, do posetilaca koji žele da uživaju u kulturi i istoriji Balija.

bali informacijebali putovanje

Pročitajte slične blogove


Komentari (0)

Napišite komentar

Putovanje

25.09.
2 noći
Falcon
169€
129€
05.10.
2 noći
4you
169€
149€
06.10.
7 noći
Eta
639€
579€
06.10.
7 noći
Felix
639€
579€
10.10.
4 noći
4you
189€
159€
11.10.
5 noći
4you
790€
650€
13.10.
bez noći
4you
59€
39€
18.10.
3 noći
4you
169€
139€
18.10.
3 noći
Eta
179€
149€
18.10.
3 noći
Felix
179€
149€
18.10.
3 noći
Felix
169€
159€
18.10.
3 noći
Eta
169€
159€
20.10.
3 noći
4you
750€
650€
08.11.
3 noći
Falcon
189€
159€
08.11.
3 noći
Eta
189€
159€
08.11.
3 noći
Felix
189€
159€
08.11.
3 noći
Falcon
189€
159€
08.11.
3 noći
Falcon
209€
179€
08.11.
3 noći
Felix
169€
159€
08.11.
3 noći
4you
189€
159€
08.11.
3 noći
Eta
169€
159€
09.11.
3 noći
Falcon
169€
139€
29.12.
3 noći
Falcon
199€
169€

Kako Vam možemo pomoći?