PUTOVANJE.NET

Letovanje

Top 3 mesta koja morate obići Italija

Putovanje u Italiju i njene različite oblasti nosi sa sobom čarobna i neponovljiva iskustva.

Top 3 mesta koja morate obići Italija
9 April 2023
Evropa • Italija
50
0
0

Svaka regija Italije je po nečemu jedinstvena i neponovljiva, u isto vreme interesantna i nesvakidašnja, svaka regija je mesto koje priča svoju priču i zove na uživanje. Putovanje u Italiju treba isplanirati tako da odaberete ona mesta i gradove koja će pružiti ono što od njih očekujete: od kulturno – istorijskih atrakcija, preko zanimljivosti sadržaja i plaža do dobrog noćnog života. Istražite bisere Italije, putujte od Riminija, preko Rima sve do Sicilije.


Putovanje u Rimini je idealno za ljubitelje dobrog noćnog provoda

Rimini je idealno mesto za ljubitelje kulture ali pre svega, dobre zabave. Zato ovo mesto nosi i titulu najdinamičnijeg odmarališta na plaži u Italiji, koje se prostire duž zapadne obale Jadranskog mora. Atrakcija samog grada jeste zlatni pesak koji je oivičen simpatičnim barovima u kojima možete uživati u zalasku sunca dok pijete koktele ili degustirate neki od specijaliteta od ribe ili ručno pravljene testenine.


Centar Riminija je poznat po znamenitostima i građevinama koje datiraju još iz vremena Rimskog carstva. Mnoge od njih su preživele burnu prošlost obeleženu ratovima. Zbog toga, ako prvi put putujete u Rimini, period od juna do septembra je idealan da prisustvujete i uličnim paradama i sezonskim događajima koje obeležava grad.


Međutim, kada padne mrak, Rimini postaje pozornica koja odiše burnim i živim noćnim klubovima koji privlače mlade željne zabave. Ipak, najbolji provod u Riminiju je svakako na prostranim plažama. Sa preko 100 plaža i šetalištem pored mora, pogled iz Riminija na Jadransko more uz sunčanje, plivanje, skijanje na vodi i jedrenje predstavljaju nezaboravan odmor u kome ćete uživati na svom putovanju u Italiju.


Ako ste ljubitelj drugačijeg provoda, uputite se u atmosferski stari grad da biste se divili znamenitostima kao što je Tempio Malatestiano, kitnjasta renesansna katedrala.


Svi putevi vode u Rim

Posmatrajući Rim kao grad koji se temelji na ruševinama istorije, zapanjujućim umetničkim delima i arhitekturi, nezamislivo je putovati u Italiju a ne posetiti njen glavni grad. Pored zapanjujuće arhitekture, u ovom gradu probaćete neke od najboljih italijanskih specijaliteta, ali i iskusiti romantiku i dobar provod. O značaju Rima kao turističke desitnacije govori i podatak da je to jedan od najposećenijih gradova sveta, a dodatnu popularnost Rim je stekao promocijom kroz film „Jedi, moli, voli“ u kome Džulija Roberts šeta kaldrmisanim ulicama i uklapa se u čuveni dolce vita prikazujući čudan i neobičan šarm ovog grada.


Rim ima izuzetno bogato kulturno nasleđe, što ga čini jednim od najlepših gradova u Evropi. Kombinacija tradicije i istorije sa savremenim okruženjem, čini Rim idealnom destinacijom za putnike svih uzrasta. Tako, na primer, ljubitelji prirode mogu uživati u prelepom pejzažu sa svih strana, dok ljubitelji istorije mogu uživati u poseti čuvenom Koloseumu i pričama o Gladijatorima.


Ljubitelji legendi svakako moraju posetiti najpoznatiju fontanu Evrope: Fontana di Trevi. Legenda kaže da je mlada devojka morala da otkrije Rimljanima lokaciju izvora da bi spasila svoju nevinost. Fontanu krase brojne statue koje predstavljaju alegoriju mora, sa Neptunom na svojim kolima u sredini. Legenda kaže da treba baciti 2 novčića: jedan da poželiš želju, a drugi da sigurno ponovo posetite Rim.


Čak i ako niste vernik, poseta Vatikanu je obavezna tokom boravka u Rimu. To je najmanja zemlja na svetu, ali je i jedno od najposećenijih mesta tokom turneje po Italiji. Samo sveštenici i časne sestre, neki velikodostojnici, stražari i papa smeju da žive tamo. Tokom posete Vatikanu, ne bi trebalo da propustite obilazak sledećih znamenitosti:


- Trg Svetog Petra;
- Bazilika Svetog Petra;
- Vatikanski muzeji;
- Sikstinska kapela.


Iako ovde nisu nabrojane sve atrakcije, Rim pruža nezaboravno iskustvo svakom putniku. Način na koji Rim balansira svoju prošlost i sadašnjost, dok istorijske ruševine stoje u srcu ovog velikog savremenog grada dodatno očarava. Otuda, svaki put u Italiju vodi u Rim i dobar provod, o čemu govori sve veći broj noćnih klubova. Čak i ako ne volite klubove i izlaske, tu su mnogi moderni barovi i restorani u kojima možete uživati. Obavezno probajte rimsku picu al taglio, aranćine i špagete karbonara. Ljubitelji slatkiša uživaće u rimskim kroasanima i torti sa rikotom i višnjama, ali i odličnom sladoledu.


Ostrvska kultura Sicilije

Sicilija je najveće i najposećenije ostrvo u Italiji, ostrvo koje ima izuzetne plaže, šarmantna sela i gradove, kao i obilje drevnih ruševina i arheoloških nalazišta. Okružena toplim vodama Mediteranskog, Jonskog i Tirenskog mora, tokom istorije, Sicilija se nalazila na udaru različitih kultura, pejzaža i kuhinja. Uzimajući uticaj od svojih severnoafričkih i arapskih suseda, ostrvo je uživalo u prosperitetnoj prošlosti.


Kao i sa ostalim gradovima Italije, umetnost na Siciliji je ključna komponenta njene kulture i arhitekture. Tokom istorije, ostavljen je trag u svakom delu ostrva, pri čemu su najpoznatiji i najuticajniji umetnici bili Antonelo da Mesina i Renato Gutuzo. Kada je arhitektura u pitanju, najveći doprinos ostavili su Rimljani koji su iza sebe ostavili dva neverovatna čuda:


- Amfiteatar u Taormini, iako su ga prvi izgradili Grci, preuredili su Rimljani i sada odražava njihov kulturni stil.
- Villa del Casale obuhvata raskoš drevnih rimskih plemića sa svojim kompleksom mozaika.


Međutim, ne sme se zanemariti uticaj i drugih kultura i poznatih arihitekturnih dostignuća kao što su Cappella Palatina u Palermu i Duomo u Monrealu. Katedrala Cefalu odiše arapskim stilom gradnje dok je gotika zastupljena u najlepšim srednjevekovnim zamkovima smeštenim u Sirakuzi i Ursini.


Ipak, Sicilija je poznata po svojim toplim vodama, neravnim i peščanim obalama. Brojna sela koja su raštrkana od obale do vrha planine nude nezaboravan pogled i uživanje u beskraju tirkiznog plavetnila koje Siciliju okružuje.

rimini putovanjesiciija putovanjerim putovanje

Pročitajte slične blogove


Komentari (0)

Napišite komentar

Putovanje

25.09.
2 noći
Falcon
169€
129€
05.10.
2 noći
4you
169€
149€
06.10.
7 noći
Eta
639€
579€
06.10.
7 noći
Felix
639€
579€
10.10.
4 noći
4you
189€
159€
11.10.
5 noći
4you
790€
650€
13.10.
bez noći
4you
59€
39€
18.10.
3 noći
4you
169€
139€
18.10.
3 noći
Eta
179€
149€
18.10.
3 noći
Felix
179€
149€
18.10.
3 noći
Felix
169€
159€
18.10.
3 noći
Eta
169€
159€
20.10.
3 noći
4you
750€
650€
08.11.
3 noći
Falcon
189€
159€
08.11.
3 noći
Eta
189€
159€
08.11.
3 noći
Felix
189€
159€
08.11.
3 noći
Falcon
189€
159€
08.11.
3 noći
Falcon
209€
179€
08.11.
3 noći
Felix
169€
159€
08.11.
3 noći
4you
189€
159€
08.11.
3 noći
Eta
169€
159€
09.11.
3 noći
Falcon
169€
139€
29.12.
3 noći
Falcon
199€
169€

Kako Vam možemo pomoći?